Hoe mogen we je helpen?

Mensen slecht op de hoogte van partner-/ nabestaandenpensioen

Partnerpensioen
Ruim een derde van de Nederlanders tussen de 21 en 65 jaar weet niet wat partnerpensioen is. Dit blijkt uit onderzoek dat het NIPO heeft verricht in opdracht van de Stichting Pensioenkijker. Partnerpensioen is een uitkering die na het overlijden, van de deelnemer aan een pensioenregeling, aan diens partner wordt uitgekeerd.

Van de ondervraagden wist 35 % geen compleet antwoord te geven op de vraag wat partnerpensioen is. Een op de acht mensen denkt dat het partnerpensioen wordt uitgekeerd tegelijkertijd met het ouderdomspensioen. Bijna een op de tien ondervraagden meent dat partnerpensioen het pensioen is, dat de werkende partner via zijn of haar eigen pensioenregeling ontvangt.

Jongeren

Opmerkelijk is dat jongeren (21 tot 35 jaar) beter geïnformeerd zijn dan 50-plussers. 71% van de jongeren weet wat het partnerpensioen precies inhoudt, onder de ouderen is dat 62%.

Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat na zijn of haar overlijden de partner een inkomen krijgt dat meer dan 61 procent is van het huidige gezinsinkomen.

Partnerpensioengat
Pensioenuitvoerders kunnen volgens de sociale partners met een afzonderlijke regeling een eventueel gat dat zou ontstaan, indien de werknemer tussentijds van baan is veranderd, voorkomen. De Minister van Sociale Zaken is van mening dat er een goede oplossing is bedacht voor dit zogenaamde partnerpensioengat.
Het uitgebrachte advies van werkgevers en vakbonden (Stichting van de Arbeid) is volgens Piet Hein Donner een oplossing die voldoende mogelijkheden kan bieden. Dit advies behelst dat een werknemer zelf zou kunnen bepalen of een deel van het ouderdomspensioen omgezet wordt in partnerpensioen.

Wilt u weten hoe uw pensioen voor u zelf en voor uw nabestaanden is geregeld? Pensioen blijft namelijk een ingewikkeld onderwerp, maar ook dat is ons vak. Neemt u gerust contact met ons op.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-07-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.